PREMIÉR: Španielskych investorov by mohlo byť na Slovensku viac

23.04.2013 Celý región

Madrid 23. apríla (TASR) - Medzi Slovenskom a Španielskom nie sú žiadne otvorené politické otázky, obidve krajiny sa preto môžu sústrediť na rozvoj vzájomných hospodárskych vzťahov. V tejto súvislosti je škoda, že účasť španielskeho kapitálu na slovenskom trhu nie je taká výrazná ako v prípade investorov z iných krajín, vyhlásil pri otvorení slovensko-španielskeho podnikateľského fóra na pôde Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácií (CEOE) v Madride predseda vlády SR Robert Fico.

"Chceme účinnejšie podporiť priaznivú investičnú klímu, pre domácich aj zahraničných investorov. Pokúšame sa využívať intenzívne aj nástroj investičnej pomoci," priblížil. Cieľom vlády je pritom podľa neho podporovať investície s vyššou pridanou hodnotou. "Nechceme, aby Slovensko bolo iba montážnou dielňou," zdôraznil. V súčasnosti SR vyrába najväčší počet áut na jedného obyvateľa na svete, krajina však podľa Fica do budúcnosti nemôže byť závislá iba na výrobe automobilov.

Kľúčovou úlohou kabinetu je podľa neho vytvárať predpoklady pre udržateľný rast, čo však nejde pri zameraní len na konsolidáciu verejných financií. "Striktná fiškálna konsolidácia znižuje zamestnanosť, celkové príjmy, schopnosť splácať dlhy a obmedzuje dlhodobý rast," upozornil premiér. Slovensko podľa neho dodrží tohtoročný záväzok znížiť deficit pod 3 % HDP, otvorene chce však hovoriť o tom, že nastavené tempo konsolidácie v EÚ na ďalšie roky ide proti hospodárskemu rastu.

"Je dôležité, aby sme o tempe konsolidácie hovorili otvorene v európskych štruktúrach. Za podmienky, že ak by sa aj dohodli nové pravidlá, musia platiť pre všetky krajiny rovnako, nemôžu mať žiadne výnimky," doplnil. Na podporu rastu pripravuje vláda súbor opatrení, ktoré by mali v nasledujúcich dvoch rokoch pomôcť vytvoriť na Slovensku približne 60.000 nových pracovných miest.

Pred španielskymi podnikateľmi zopakoval Fico proeurópsky postoj svojho kabinetu, ktorého záujmom je silná Európa dovnútra aj navonok. "Naše členstvo v Európskej únii bolo pre nás mimoriadne prospešné, potvrdia to aj ľudia na Slovensku. Moja vláda je silno proeurópska a podporuje myšlienky hlbšej integrácie európskych štruktúr, aby EÚ bola konkurencieschopným regiónom," podčiarkol.
 

Vyberte región